Doorgaan naar hoofdcontent

Nieuw paspoort haast onbetaalbaar. Schreeuw om digitaal te verlengen

Voor veel Nederlanders die in het buitenland wonen is de ervaring met het vernieuwen van het paspoort niet fijn. Velen zijn allesbehalve blij met de gang van zaken. Sommigen geven het zelfs op om een afspraak voor het vernieuwen van het paspoort te maken. De moedeloosheid en stress die ontstaat is (nog) net niet reden genoeg om de Nederlandse nationaliteit op te geven.

Naast een plekje proberen te bemachtigen bij een pop-up consulaat of de ervaringen met VSF Global is een grote frustratie voor Nederlanders over de hele wereld de kosten die ze moeten maken om het Nederlands paspoort te vernieuwen. Ze zijn vaak honderden euro’s meer kwijt dan Nederlanders in Nederland, laten ze ons weten.

Zo is een reisdocument buiten Nederland aanvragen duurder dan wanneer je dit in Nederland doet. Op rijksoverheid.nl staat vermeld dat de tarieven bij gemeenten lager liggen door schaalvoordelen. Zij geven gemiddeld veel meer reisdocumenten uit dan de posten in het buitenland. Ook valt te lezen dat de tarieven zo zijn vastgesteld dat deze de kosten dekken.

Waarom moeten we meer betalen voor een paspoort? Deze reactie kwam een aantal keren voorbij. Het antwoord staat hierboven, maar we kwamen ook nog iets anders tegen. Namelijk de vraag: Maakt de overheid winst op je paspoort? Deze vraag werd twee jaar geleden gesteld door de makers van de podcast Alledaagse Vragen. Het antwoord vind je hier.

Toch zitten de extra kosten voor Nederlanders buiten Nederland vooral in andere zaken dan het reisdocument zelf. Velen moeten honderden kilometers reizen naar een ambassade of consulaat en zijn vaak meerdere dagen onderweg. Dat betekent dus reiskosten voor lange afstanden en hotelovernachtingen. Moeders met kinderen zijn de wanhoop nabij, omdat het totale financiële plaatje voor hen onbetaalbaar wordt. Treinkaartjes, vliegtickets en hotels zijn namelijk niet goedkoop. Voor gezinnen loopt dit dus flink in de papieren.

Pasfoto

En dan is er nog de pasfoto, een belangrijk onderdeel voor het paspoort of de identiteitskaart. Aantallen ontbreken, maar op sommige locaties schijnen recent gemaakte pasfoto’s vaker dan gemiddeld afgekeurd te worden en wordt verwezen naar de fotograaf die letterlijk om de hoek zit. Daar moeten ze dan opnieuw een pasfoto laten maken.

Ook lijkt het goedkeuren of afkeuren van een pasfoto af te hangen van de persoon die je treft. De eisen voor een pasfoto zijn vastgesteld, maar de beoordeling is natuurlijk mensenwerk. Je kunt hiermee dus pech of mazzel hebben, zeggen verschillende Nederlanders. Bijzonder was een reactie van een Nederlandse die vertelde dat de afgekeurde pasfoto na haar reactie alsnog goedgekeurd werd. Wat ze gezegd heeft, dat weten we helaas niet.

Paspoort ontvangen

Als eindelijk de aanvraag is afgerond, dan komt er een moment dat het paspoort klaar is. Dan moet je het ophalen, tenzij het per post thuisbezorgd kan worden. Dat is nog niet overal mogelijk. Wel wordt dit door veel Nederlanders gezien als een goede oplossing. Maar Nederlanders blijven ook in het buitenland Nederlanders. En dus wordt er wel weer geklaagd dat deze service extra geld kost, ook al scheelt het tijd en geld. Immers, vergeleken met de kosten die je moet maken voor een tweede reis of extra overnachtingen zijn die postzegels natuurlijk een stuk goedkoper.

Op rijksoverheid.nl staat hierover het volgende geschreven: De Nederlandse vertegenwoordiging laat u weten wanneer u het paspoort of de identiteitskaart kunt afhalen. U moet dit persoonlijk doen, behalve als dit door omstandigheden niet van u verwacht kan worden. Onder bepaalde voorwaarden kan het paspoort of de identiteitskaart naar het adres van de aanvrager worden opgestuurd. Het kan dan gaan om reisafstand of beperkte mobiliteit. U spreekt dit af bij de aanvraag. Opsturen kan alleen als dit veilig is en is voor eigen risico en rekening.

Positieve draai

Gelukkig weten diverse Nederlanders er ook een positieve draai aan te geven. Zij maken er een leuk uitje van met het gezin naar de hoofdstad of combineren het vernieuwen van een paspoort met een familiebezoek in Nederland. Dat vermindert niet de enorme uitgaven die ze hebben, maar levert wel meer waar op voor je geld. En vooralsnog lijkt dat ook de enige manier om deze kosten beheersbaar te houden, merken we aan de reacties.

Paspoort online verlengen

Het digitale paspoort en de paspoorten-app zien veel Nederlanders in het buitenland niet zitten. Echter, het online of digitaal vernieuwen van het paspoort en thuis met de post laten bezorgen is iets wat men liever gisteren dan vandaag mogelijk ziet worden. Het is een grote wens, zo niet de grootste wens, die Nederlanders over de hele wereld hebben. In veel reacties wordt ook verwezen naar de omringende Europese landen, zoals Engeland en Oostenrijk. Daar is het volgens Nederlanders die in deze landen wonen al mogelijk.

Vrijwel iedereen kijkt dan ook uit naar de dag dat het mogelijk wordt om fysieke paspoorten online te vernieuwen. Het zou veel Nederlanders over de hele wereld aanzienlijk veel tijd en kosten besparen.

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken schreef eerder dit jaar het volgende: Digitalisering heeft in de verdere ontwikkeling van de consulaire dienstverlening volop de aandacht. Juist voor mensen in het buitenland heeft dit immers vaak grote toegevoegde waarde, vanwege de afstand tot Nederland en/of fysieke balies buiten Nederland. Met digitalisering kan voor de buitenlanddoelgroepen dan ook een vorm van maatwerk worden geboden. Samen met betrokken overheidsorganisaties zet het ministerie de komende tijd verdere stappen in digitalisering van dienstverlening.

Uitrollen Schipholbalie-traject?

Het lijkt erop dat het aanvraagtraject via de Schipholbalie momenteel het dichtste bij het digitaal verlengen van je paspoort in de buurt komt. Dat is ingericht op een kort verblijf in Nederland, en dus een kort fysiek proces, maar wel met een langer online voortraject. Het online aanleveren van documenten voor je fysieke bezoek aan de Schipholbalie is uitgebreider, maar we lezen niets anders dan reacties als “goede service” over de Schipholbalie.

Wellicht kan ondertussen al het Schipholbalie-traject daarom uitgerold worden naar pop-up consulaten. Wel als keuze natuurlijk, zodat ook rekening wordt gehouden met diegenen die minder digivaardig zijn.

Bovendien blijft waarschijnlijk nog steeds een fysiek bezoek nodig. Maar als elke afspraak korter duurt en sneller verloopt zouden er in theorie meer paspoorten vernieuwd kunnen worden bij pop-up consulaten, toch?

Meest gelezen

  1. Hoe maak ik een veilige kopie van mijn paspoort?
  2. Nee tegen digitaal paspoort en ja voor paspoort digitaal verlengen
  3. Productiefout: controleer je nieuwe paspoort!

Wil je het laatste nieuws in jouw mailbox? Meld je aan voor de nieuwsbrief.