Met een paspoortboekje in de hand reis je fijner door het buitenland, dat vinden veel Nederlanders die wonen buiten Nederland. Een paspoort-app zien de meesten van hen dan ook niet zitten. Het online verlengen van het papieren paspoort is daarentegen een grote wens.
Dat blijkt uit de reacties die wij ontvingen op het plan van de Europese Commissie om paspoorten en identiteitskaarten te digitaliseren. Die wil het reizen naar en binnen het Schengengebied gemakkelijker en veiliger te maken via reiscredentials en een digitale reisapp.
Een reiscredential is een digitale kopie van de gegevens die zijn opgeslagen op de chip van het paspoort of de identiteitskaart. Dit digitale reisdocument kan dan op een mobiele telefoon worden opgeslagen. Het idee is dat grenscontroles hierdoor sneller verlopen en de wachtrijen aan de grenzen korter worden.
Tegenstanders
Argumenten om dit niet te doen worden volop gegeven door Nederlanders over de hele wereld. Zo vrezen sommigen dat het gericht is op (nog) meer controle en zien ze privacyrisico’s. Er zijn zorgen dat persoonlijke gegevens in buitenlandse databanken verdwijnen of dat Nederlandse databanken gehackt worden. Immers, datalekken en cyberaanvallen komen veelvuldig voor. En dat kan gevolgen hebben zoals “identiteitsdiefstal of misbruik van persoonlijke informatie”. Ook is er de vrees dat digitale informatie via een hack gemanipuleerd of aangepast kan worden.
Een ander argument is dat niet iedereen toegang heeft tot smartphones of internet. Zo zeggen een aantal Nederlanders in een land te wonen dat digitaal gezien ver achterloopt. Daarnaast zijn er de ouderen en andere kwetsbare groepen voor wie de online wereld soms een raadsel is.
En dan zijn er nog praktische zaken. Een van de Nederlanders vindt dat “een fysiek document altijd werkt". Anderen vragen zich af "wat als je telefoon leeg is?” of als er storingen zijn? Je zult maar net op de luchthaven in de rij voor de grenscontrole staan. En hoe moet je handelen als je jouw telefoon verliest of een nieuwe SIM-kaart gebruikt? Of stel dat een land toch een visumstempel wil zetten, wat dan?
Er zijn dus genoeg zorgen en vragen die leven onder Nederlanders in het buitenland. Het vinden van een beschikbaar en werkend stopcontact op de luchthaven om de telefoon op te laden lijkt daarmee nog de makkelijkste uitdaging.
Voorstanders
Voorstanders van het digitaal paspoort zijn erg enthousiast: “Hoe sneller hoe beter!”. Wel lijken ze in de minderheid te zijn, in ieder geval qua aantal reacties dat we hebben ontvangen. Ze constateren een generatiekloof en komen daarom met een typisch Nederlandse oplossing: de gulden middenweg. Ze stellen een overgangsperiode voor waarin mensen kunnen kiezen voor een fysiek of digitaal paspoort of beide soorten paspoorten uitgereikt worden.
Ook benoemen voorstanders het wantrouwen van tegenstanders in de ‘overheidscontrole’. Volgens hen weet de overheid toch al veel over je. Dus het is de vraag of en welke extra gegevens overheden via een digitaal paspoort krijgen bij een bezoek aan een land.
Bovendien bevat een fysiek Nederlands paspoort tegenwoordig een chip met jouw persoonlijke en biometrische gegevens die gescand en gecontroleerd kan worden. Die chip is in feite al een digitale kopie van je fysieke paspoort. De Rijksoverheid maakt dit fysieke document en de chip met het bestand. Dus dat deze gegevens zowel in de chip als elders op een server van de Rijksoverheid zijn opgeslagen, lijkt hen logisch.
Tot slot nog een praktisch argument van een voorstander die denkt hoe de praktijk in de toekomst zal gaan: “Als er dan een foutje in het paspoort staat, even een update en klaar is Kees.” Ook zou volgens hem een nieuw paspoort dan ook via de app met een update kunnen binnenkomen, wat Nederlanders veel tijd en geld zal besparen.
Interessant feitje
Wist je trouwens dat... als jij jouw ontgrendelde telefoon in de Verenigde Staten aan een agent geeft om jouw digitale paspoort (of iets anders) te laten zien dit betekent dat je automatisch toestemming aan hem geeft om jouw telefoon te doorzoeken? Of dat wenselijk is laten we aan jou over om te bepalen. Ons advies is in ieder geval om na te gaan wat de wet in jouw land hierover zegt.
Fysiek paspoort digitaal verlengen
Een digitaal paspoort lijkt voor velen dus nog een brug te ver, blijkt uit de vele reacties. Waar alle Nederlanders in het buitenland wel voorstander van zijn, en van hen liever gisteren dan vandaag ingevoerd mag worden, is het digitaal verlengen van het fysieke Nederlandse paspoort. "Regel dat eerst maar", is de boodschap aan het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Het zou Nederlanders in het buitenland veel geld, tijd en stress schelen.
Voorlopig houdt iedereen nog een fysiek paspoort in de handen, want het duurt nog wel even om het digitaal paspoort en de paspoortenapp te realiseren.
Anders is dat met het rijbewijs. Het digitaal rijbewijs komt sneller dan je denkt. Daarover, en de reactie van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, lees je binnenkort in een volgende nieuwsbrief.
Meer weten over de paspoort-app?
- Het nieuwe reizen: digitale identiteitsbewijzen en de digitale reis-app van de EU
- Europese Commissie stelt digitale paspoorten en identiteitskaarten voor om reizen makkelijker te maken
- Vragen en antwoorden over de digitale reisapplicatie van de EU voor gemakkelijker en veiliger reizen
Wil je het laatste nieuws in jouw mailbox? Meld je aan voor de nieuwsbrief.