Bij identiteitsfraude maakt iemand anders gebruik van jouw identiteitsgegevens. Daarvoor gebruiken ze meestal een kopie van het identiteitsbewijs. Fraudeurs kunnen met de gegevens die daarop staan, zoals jouw naam, geboortedatum en burgerservicenummer, bijvoorbeeld leningen of abonnementen op jouw naam afsluiten. Zij hebben dan de lusten en jij de lasten, want jij kan de rekening betalen. Let daarom goed op wanneer gevraagd wordt naar een kopie van jouw paspoort, identiteitskaart of rijbewijs. Een organisatie moet altijd toelichten waarom een kopie noodzakelijk is. En vertellen op grond van welke wet een kopie gemaakt moet worden. Vaak is een kopie niet nodig.
Wie mag een Kopie ID vragen?
Alleen overheidsinstanties, banken, notarissen, casino’s, levensverzekeraars en werkgevers mogen om een kopie van jouw identiteitsbewijs vragen waarop alle gegevens zichtbaar zijn. Het zijn dus vooral financiële instellingen.
Andere organisaties mogen ook een kopie ID vragen, maar dan kunnen bepaalde gegevens afgeschermd worden. Bijvoorbeeld de pasfoto en het burgerservicenummer (bsn). Ook zijn er organisaties die geen kopie nodig hebben. Hotels en campings bijvoorbeeld. Wel moeten zij bepaalde gegevens als het documentnummer en type identiteitsbewijs opschrijven.
Kopie-ID app
Met de KopieID-app van de Rijksoverheid kun je veilig en gemakkelijk zelf een foto van het identiteitsdocument maken. De app maakt het makkelijk om eenvoudig bepaalde gegevens onleesbaar te maken, zoals het burgerservicenummer. Ook wordt een watermerk op de kopie geplaatst dat het doel en de datum van de kopie duidelijk maakt. Daardoor kunnen oplichters moeilijker met de kopie frauderen.
» Video: hoe werkt de Kopie-ID app?
» Welke organisaties mogen een kopie van mijn ID maken? (Rijksoverheid)
» Wie mag een kopie ID maken? (Autoriteit Persoonsgegevens)
» Hoe voorkom ik fraude met een kopie van mijn identiteitsbewijs?
» KopieID-app downloaden in de App Store
» KopieID-app downloaden in de Google Play Store.