Doorgaan naar hoofdcontent

Hoe krijg ik de Nederlandse nationaliteit terug?

Woon je in het buitenland en ben je de Nederlandse nationaliteit verloren? Dan kun je die misschien terugkrijgen. Daarvoor zijn er 2 manieren. Er is de optieprocedure en naturalisatie. Dit is deel 6 in de serie over de Nederlandse nationaliteit. 

De optieprocedure kan van toepassing zijn als je de Nederlandse nationaliteit na 1993 bent verloren en geen andere nationaliteit van een land in de Europese Unie hebt. Dit betekent dat je ook de rechten kwijt bent die burgers van de Europese Unie hebben. Bijvoorbeeld het recht op vrij reizen tussen deze landen.

Heb je de rechten van de Europese Unie nodig? Dan kan de Nederlandse overheid het verlies van jouw Nederlanderschap misschien terugdraaien. Je moet daarvoor de zogenaamde evenredigheidstoets doorlopen en bewijzen dat het verlies van het Europese Unie burgerschap een groot nadeel voor je is. Lees verder »

Is de optieprocedure niet mogelijk? Dan kun je misschien de Nederlandse nationaliteit terugkrijgen via naturalisatie. Wil je via naturalisatie Nederlander worden in het buitenland? Dan moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen en de naturalisatietoets halen. Lees verder »

Wil je op de hoogte blijven van veranderingen rondom de Nederlandse nationaliteit? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Dit artikel is gepubliceerd in oktober 2024.